voorstellingen
november 2020 – voorjaar 2021
We verwachten in de volgende zalen te spelen:
Westerkerk Leeuwarden
Try-out en 2 voorstellingen
De Westerkerk Leeuwarden staat ook wel bekend als het voormalige Theater Romein. Een fijne locatie met ruimte voor zo’n 150 bezoekers.
OOSTERKERK (Hoorn)
Een prachtige 15de eeuwse kerk met een dito orgel van Bätz. De kerk biedt plaats aan ca 300 personen.
Vermoedelijk worden 2 voorstellingen gespeeld.
Nicolaikerk Utrecht
1 of 2 voorstellingen
De Nicolaikerk biedt een schitterende omgeving voor de voorstellingen. Uiteraard wordt gebruik gemaakt van het Marcussen-Orgel.
Grote Kerk Overschie (Rotterdam)
1 voorstelling
Een prachtige ruimte met dito akoestiek, ideaal voor zo’n 150 bezoekers. Ook hier kan gebruik worden gemaakt van het orgel.
Orgelpark Amsterdam
1 voorstelling (januari 2021)
Fantastische omgeving voor deze productie. Uiteraard maken we gebruik van een van de prachtige orgels!
Grote Kerk Breda
1 voorstelling
Ook een prachtige ruimte, met een schitterend orgel. Geknipt voor Faster than Light! en zo’n 200 bezoekers.
Uitkoopsom in overleg
Faster than Light?
Ook in onze tijd meer dan maatschappelijk relevant
'Faster than Light?', op een libretto en met muziek van Dirk Dekker naar de roman De geheime Newton van Geert Kimpen (2008), is een opera over de lotgevallen van Newton en daarmee ook over ons als mensen in de 21ste eeuw. Isaac Newton maakt met alchemistische middelen goud, maar het kerkelijk gezag sluit deze kist met kennis direct ook weer af. 'Faster than Light?' toont dat ook wij goud in handen hebben, maar dat wij ondanks alles geen idee hebben wat ons lot is. Kunnen wij de aarde redden van opwarming? Kunnen wij mensen- en vrouwenrechten bevechten en zuiverheid en grootsheid uitdragen zonder dat zuiverheid, en dat laat de geschiedenis vaak zien, leidt tot racisme en oorlog? En glitter en glamour worden in onze tijd vaak verward met zuiverheid. De grote vraag is dus: wat staat ons te doen? De kunstenaar kan alleen antwoord geven in zijn taal, zoals de muziek van de grandioze slotscène, muziek in de reine stemming volgens Pythagoras, ons dat laat horen en beleven.
Actuele muzikale taal
Voor wie de confrontatie met de toekomst aandurft
‘Faster than Light?’ is een opera die te denken geeft over wetenschap, technologie, religie en maatschappij, kortom over de toekomst van de mens. Componist Dirk Dekker vond voor deze opera een muzikale taal die naadloos aansluit bij de menselijke dilemma’s van deze tijd. Zijn muziek klinkt innovatief maar tegelijk vertrouwd, vergelijkbaar met de wereld die Newton aantrof. Newton maakt het zuivere goud en die wending verklankt Dirk Dekker de voor hem zuiverst denkbare toonladder. Dit maakt ‘Faster than Light?’, naast een prachtig theatraal werk, aangrijpend voor iedereen die de confrontatie met onze toekomst durft aan te gaan.
Download hier de synopsis van Faster than Light? (PDF)
Bekijk hier de trailers van 'faster than light?'
1. Lyrisch duet tussen Huguenot en Frederic
2. Monoloog van Newton over stilstand en beweging
Productieteam
een enthousiaste ploeg die van plan is een schitterende voorstelling neer te zetten

Dirk Dekker
Libretto en muziek, artistieke leiding
‘Verdwijnen van de verwondering. Verwondering over alle verschillen en overeenkomsten die er (kunnen) zijn. De veelzijdigheid en de diversiteit aan vormen van leven en cultuur. Over de geringe neiging om echt te luisteren. Veel neigingen om meningen tegenover elkaar te zetten ipv meningen met elkaar te communiceren. Veel competitie ipv authenticiteit. Geloof wordt ingeruild voor gezag. Was er in de tijd van Newton een vanzelfsprekend onderscheid tussen elite en ‘de grote massa’, intussen is er een taboe ontstaan in het teken van ons grootste goed: de parlementaire democratie.

Klaas Rusticus
Regie en vormgeving
‘Niet geteisterd door een teveel aan weten van deze discipline, niet belaagd door gevoelens van het moeten opboksen tegen grootheden als Pierre Audi, Lotte de Beer of Peter Sellars, stel ik me voor aan de slag te gaan met een nog niet eerder gerealiseerd werk, vrijwel even maagdelijk als zijn beeld-/vormgever, op een andere manier gebruik makend van de beschikbare faciliteiten en theaterdisciplines dan veelal gebruikelijk, want niet belast met herinneringen aan eerdere producties.’

Ronald Slager
Muzikale leiding, It Nije Ensemble
‘Ik heb Dirk Dekker leren kennen via het Frysk Muzyk Argyf. Ik was vanaf het eerste moment gecharmeerd van zijn muziek: vakkundig gecomponeerd in een eigen(wijze) stijl. Daarbij heb ik Dirk persoonlijk leren kennen als een bevlogen persoon met gevoel voor humor. Deze eigenschappen komen allemaal samen in Faster than Light! Nadat ik een dag met Dirk de partituur had bestudeerd, werd ik alleen maar enthousiaster. Ik verheug me erop om met een ensemble van jonge en bevlogen mensen de partituur van deze oude rot in het vak tot klinken te brengen. De zangaudities waren veelbelovend en regisseur Klaas Rusticus heeft een spannend concept voor ogen. Ik heb er zin in!’

Hilbrand Adema
Zakelijke leiding, fundraising en productieleiding
‘Toen Dirk Dekker mij fragmenten uit ‘Faster than Light?’ liet horen was ik direct gegrepen door de thematiek en het muzikale idioom. Dekker heeft kans gezien om muziek te schrijven die naadloos past bij de idee achter deze opera: aansprekend, functioneel en hier en daar van een ongekend lyrisch-dramatisch gehalte. Ik zie het als een grote uitdaging om dit werk uitgevoerd te krijgen!’
UITVOERENDEN
een uitgelezen groep zangers die stuk voor stuk gaan voor de realisering van deze opera
Newton
Sir Isaac Newton. Gezongen door bariton Ben Brunt. Groot stembereik, dramatische kracht, met zijn nichtje Jill als tegenpool.
Ben Brunt

Jill
Nichtje van Newton. Gezongen door dramatische sopraan Elizabeth Kooy. Zij zingt tevens de rollen van Andrea Maier, hoogleraar gerontologie (licht en lenig) en Sofie Pilkington, prostituée, rauw en ongecultiveerd.
Elisabeth Kooij

Frederick
Geliefde van Newton. Gezongen door tenor Milan Faas. Lichte, elegante tenor met groot stembereik. Hij zingt tevens de rollen van Fysicus en Bisschop.
Milan Faas

Alicia
jeugdvriendin van Newton
Dayana, feministe
Mercurius, magiër, reiziger van de waarheid
Deze rollen worden gezongen door de veelzijdige mezzosopraan Femke van Essen.
Femke van Essen
Gibson
Kanselier Universiteit van Cambridge
Hudson, bediende van Newton
John Locke, arts, raadgever van Newton
Deze rollen zijn in handen van de trefzekere bariton Roele Kok.
Roele Kok

Boyle
(al)chemicus, Lid van het Onzichtbaar College
Cunningham, Rechter
Zen-Meester
Montagu, Minister van Financiën
Uitvinder
Voor deze rollen tekent de jonge maar kleurrijke bas Yonathan van den Brink.
Yonathan van den Brink

Willem van Oranje
De acteursrol van onze Vader des Vaderlands wordt vervuld door de ervaren Floris Rommerts.
Floris Rommerts

It Nije Ensemble
Instrumentaal ensemble, bestaande uit strijkers, blazers, piano, slagwerk en electronica.
Koorzangers gezocht!
Voor wie de confrontatie met de toekomst aandurft
Voor het koor van de de opera Faster than Light! over leven en werk van de beroemde natuurkundige Isaac Newton zoeken wij geoefende amateurzangers die in staat zijn partijen vanuit een muziekpartituur in te studeren. We zoeken zangers van alle stemtypen, vooral alten en tenoren. We willen met het koor vanaf medio januari 10 keer proefrepeteren, waarschijnlijk op woensdagavond en/of zaterdagochtend. Plaats van repetitie is waarschijnlijk in Pingjum. Affiniteit met theatermaken is een pre. Ervaring met het zingen van eigentijdse koormuziek is zeer welkom.
De definitieve repetities theatraal en met solisten en orkest vinden plaats vanaf medio oktober 2020. Tryout op vr 6 nov 2020, première op zo 8 november 2020 (optie theater Romein Leeuwarden) De tijd die daarop volgt geven wij voorstellingen door het hele land. Laatste voorstelling waarschijnlijk Orgelpark Amsterdam op 23 januari 2021.
Informatie en aanmelding
Wie belangstelling heeft om aan dit project mee te doen kan contact opnemen met de componist, Dirk Dekker, 06 11012954 of f2hdirkdekker123@hetnet.nl. U kunt ook contact opnemen met Hilbrand Adema, zakelijk leider van de productie, 06 2184 3943, productie@operafasterthanlight.nl
Aanmelding met formulier
U kunt zich ook met dit Formulier aanmelden. Dit verplicht u tot niets. Na ontvangst van uw aanmelding nemen we contact met u op. Het is mogelijk dat wij u vragen auditie te doen.
Theatraal-technische eisen
Wanneer een lichtvloer aanwezig, incl. voorbühnelichttrack: regie-indicaties vanuit de technische theaterruimte (bij de licht- en geluid-, resp. projectiepanelen): per speelvlak 1 t/m 5 vier separaat bedienbare lichtunits, voor- achter en li/ en re/zij d.i. in totaal 20 onafhankelijke faderposities. Daarvoor is nodig een lichtorgel met minimaal 22 onafhankelijk van elkaar bedienbare faders (2 extra voor de lichtstraat op speelvlak 6).
Projectie op achterwand (kaasdoek): zowel dia’s, foto’s als video vooraf op video vastgelegd (of op digitale drager), te bedienen vanuit de technische ruimte of vanuit de voorstellingsruimte door medewerker die naast de belichter (die ook cuet) zit.
Geluidsdecor: weergave en paneel in technische ruimte of in voorstellingsruimte recht tegenover het speelvlak, als betrof het een regiepult.
Er kan worden volstaan met licht in het lichtplafond, voorlicht is niet strikt nodig, want vrijwel niet realiseerbaar. Tenzij er voorlicht aanwezig is, dan zal ook dat worden ingezet. Gevolg is dan wel dat het aantal cues vermeerdert evenals het aantal separaat bedienbare faders.
Op een aantal beeldmonitoren in de publieksruimte moeten de Nederlandse teksten worden getoond, op cue aangegeven door een ‘titelregisseur’, iemand die de partituur moeiteloos kan meelezen (plek voor hem/haar met pianolampje of i.d.)
De andere cues (voor geluids- en lichtstanden, evenals voor projectie en toneelmatige instructies) moeten worden gegeven door iemand die de partituur en de choreografie volledig kent en beheerst, ofwel vanuit de technische regie van het theater, ofwel vanuit een aanpalende ruimte (voor een kerk: een bijgebouw of consistoriekamer).
Daartoe is een ringleiding of in ieder geval een gesloten audio-circuit nodig. De medewerkers moeten via oortjes met deze centrale regieplek zijn verbonden. Terugspreek-mogelijkheid is niet strikt nodig. Kan wellicht ook worden gerealiseerd via draadloze techniek (wifi?): rekening houden met mogelijke interferentie.
Voor scène 5E misschien een werkende (er als koolstof- uitziende) handmicrofoon met bekabeling of als zendmicro (met oversturing aan begin).
Met dank aan
